House of Animals legde ruim 10 jaar geleden het fundament voor structurele aandacht voor dierenwelzijn in de Nederlandse media. De organisatie komt onvoorwaardelijk op voor elk dier, door ze een stem te geven en ervoor te zorgen dat verborgen dierenleed aan het licht wordt gebracht.
Investigations
House of Animals Investigations heeft momenteel 10 zaken in onderzoek en werkt aan gedegen dossiers om deze zaken aan het licht te brengen. De meest recente successen van het afgelopen jaar:
- 2021: Wij hebben samen met Sea Shepherd een rechtszaak tegen het Dolfinarium gewonnen tegen de uitzet van 12 zeezoogdieren naar een pretpark in China. Tot het hoger beroep mogen de dieren niet worden uitgevoerd;
- 2021: De grootste omstreden puppyhandelaar van Nederland ‘De Meiboom’ in Diessen moet zijn deuren sluiten;
- 2021: De foute puppyhandelaar in Wijchen is gestopt met handelen;
- 2021: Puppyhandelaar in Chaam heeft het pand moeten verlaten;
- 2021: Een grote puppyhandelaar in Lelystad is gesloten;
- 2021: Aangifte gedaan tegen 7 corrupte dierenartsen die meewerken aan illegale puppyhandel. Er loopt nu strafrechtelijk onderzoek naar deze dierenartsen en 2 zijn er inmiddels op non-actief gezet.
Zichtbaarheid
House of Animals heeft in tien jaar een bijzonder (internationaal) netwerk en een unieke informatiepositie opgebouwd. Dankzij deze bijzondere positie zijn we zichtbaar en hebben we een enorm landelijk bereik waarmee we veel mensen (en de politiek) bewust kunnen maken van dierenwelzijnskwesties.
• Eigen socal media-bereik van 7,2 miljoen per jaar;
• Op AnimalsToday, het nieuws- en mediaplatform van House of Animals, verschenen meer dan 12.000 artikelen;
• Honderden publicaties over misstanden en dierenwelzijn in regionale en landelijke kranten, tijdschriften en online nieuwssites;
• Ruim 100 mediaoptredens op nationale televisie en in radioprogramma’s.
Kamervragen
Op basis van onze onderzoeken en publicaties worden regelmatig Kamervragen gesteld, onder andere over de situatie op de paardenmarkt in Hedel, misstanden op de paardenmarkt in Zuidlaren, het malifide dierenverhuurbedrijf Bert’s Animal Verhuur, circusolifant Rhani, de broodfok puppyhandel, verwaarloosde paarden in de Oostvaardersplassen en ontuchtige handelingen bij hondenshows.
In totaal werden er naar aanleiding van onze onderzoeken en publicaties 24 keer Kamervragen gesteld door de VVD, PvdD, SP en PVV.
Aangifte doen
Naar aanleiding van onderzoeken en publicaties van House of Animals kan het voorkomen wij besluiten over te gaan tot het doen van aangifte bij de politie. Dit gebeurt wanneer blijkt dat er één of meerdere wetten op flagrante wijze overtreden worden. Wij starten in dat geval met onze jurist een zorgvuldig proces, waarin we de aangifte volledig onderbouwen. Dit leidt vervolgens tot een politieonderzoek. Vaak zijn dit aangiften tegen zaken waar veel mensen hun handen niet aan durven branden.
House of Animals heeft onder meer aangifte gedaan tegen:
- Illegaal ganstrekken in Grevenbicht;
- Meerdere broodfokhandelaren wegens illegale puppyhandel en valsheid in geschrifte;
- Ontuchtige handelingen op de Dogshow in Eindhoven;
- Een varkenshouder wegens verwaarlozing van dieren;
- De NVWA wegens het niet handhaven op illegale hondenhandel;
- Marktplaats wegens medeplichtigheid aan illegale hondenhandel;
- Slachthuis Westfort en de NVWA wegens ernstige dierenmishandeling;
- Staatsbosbeheer wegens onthouden zorg aan paarden in de Oostvaardersplassen.
In totaal zijn er door House of Animals 15 aangiften gedaan.
Wetswijzigingen
Met ondersteuning van House of Animals is een wetswijziging tot stand gekomen om in het Limburgse Grevenbicht het beruchte ‘ganstrekken’ te kunnen verbieden. Bij het ganstrekken hangt men een speciaal voor dit evenement geprepareerde en gedode gans ondersteboven aan een touw en mannen te paard rijden daar onderdoor en proberen de kop van het dier af te trekken. House of Animals heeft jaren actiegevoerd om een einde te maken aan deze bizarre traditie en dat is gelukt.
Het zelf doden van katten en honden door particulieren was al verboden en per 1 juli 2014 werd aan deze bepaling de gans toegevoegd. Maar na deze aanpassing van de wet bleken de ganstrekkers zich daar niets van aan te trekken. En dus bleef House of Animals undercover filmen bij het evenement. Wij zorgden voor landelijke media-aandacht en deden aangifte. In 2018 werd na een jarenlange strijd eindelijk gebruikgemaakt van een speciaal voor dit evenement ontwikkelde nepgans.
AnimalsToday is al 10 jaar het enige Nederlandse nieuws- en mediaplatform voor mensen die opkomen voor dieren, natuur en milieu. Dankzij AnimalsToday is er structureel aandacht voor dierenwelzijn in de media en met jaarlijks 1,5 miljoen unieke bezoekers zijn we uitgegroeid tot een gerespecteerde nieuwssite. Dagelijks brengen we allerhande dierenleed en misstanden onder de aandacht van een breed Nederlandstalig publiek middels nieuwsberichten, interviews, bijzondere foto’s, opiniestukken, onderzoeken en documentaires. Ook positief dierennieuws ontbreekt niet, dankzij de vrolijk gestemde rubriek het Goede Nieuws van de Dag #GNvdD.
AnimalsToday in vogelvlucht:
- Al 10 jaar de grootste dierennieuwssite van Nederland;
- 1,5 miljoen unieke bezoekers per jaar;
- 12.000+ artikelen gepubliceerd;
- Vele tientallen artikelen overgenomen door landelijke media.